Чт. Мар 28th, 2024

— Зараз немає часу, щоб видумувати щось для перекриття кордону. Треба перейняти досвід інших країн, які зуби з’їли на війні. Наприклад, в Ізраїлю. Для охорони кордонів з арабами вони активно використовують лазерні технології. Для українців такий варіант дуже зручний, — говорить полтавський правозахисник, афганець 56-річний Василь Ковальчук. — Наша держава має добру лазерну базу.

Вважає, що на кордоні треба облаштувати форти — укріплення з вежами, з яких пустити лазери. Вони реагують на рух.

— У Києві є інститут лазерного випромінювання та технологій. Він входить у трійку найпотужніших у світі. Час застосувати його ресурси, — додає Ковальчук. — Знаю хлопців, які там працюють. Кажуть, мають такі лазери, що можуть засліпити снайпера, пошкодити йому рогівку ока. Це для нас найдешевший та найшвидший варіант, бо маємо все своє.

Лазерна система дієва тільки на рівнинних територіях — степах, луках, річках.

— Але лазер неефективний у лісі чи посадці. Там застосовують сітки, дроти. Так само недієві рови. У Донецькій області губернатор Сергій Тарута на початку протистояння викопав на кордоні рів. Росіянам було складно його долати на танках, але з часом привчилися маневрувати, рів уже не допомагає, — продовжує Ковальчук.

— Зараз один кілометр кордону охороняють двоє солдатів, цього мало. Лазери можуть дістати на великі відстані. Навчити такої технології неважко. Лазері спрацьовують і посилають сигнал. Група солдатів виїжджає на місце, пише gazeta.ua.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
феникс
феникс
9 лет назад

Если бы из войн изъять основную их составляющую — деньги, они закончились бы через пол часа…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x