Чт. Мар 28th, 2024

Іноземна преса: проблемою ЄС є відсутність "душі"Проблема несформованої європейської ідентичності та перемога Петра Порошенка на виборах в Україні — теми зарубіжної преси 31 травня, пише pravda.com.ua.

Чого бракує Європі

Перспективи Європи затьмарені виборами, на яких праві радикали здобули незвично багато місць, пише американська New York Times. І хоча праві насправді не перемогли, але все одно змусили лідерів великих країн заговорити про себе.

«Парламент у Страсбурзі і далі перебуватиме під контролем право-центристського блоку. Євровалюта стабільна, переговори про важливу угоду про вільну торгівлю між ЄС та США тривають. Союз 28-ми країн має багато шанувальників, які хотіли б вступити до нього. Серед них Туреччина, Македонія, Ісландія і, звичайно, Україна,» — пише New York Times.

Однак проблемою ЄС є відсутність «душі» у величезній наднаціональній структурі. Загальноєвропейська ідентичність так і не сформувалася. Для багатьох європейців ближчими залишаються своя країна, свій регіон чи своє рідне місто.

Що з цим робити, Європа не знає.

«Державницький підхід від повсякденної політики відрізняється тим, що державник має достатньо мужності, щоб не боятися ризику і говорити те, що є, і діяти рішуче, коли в цьому є потреба. Зараз Європі бракує саме таких людей,» — пише New York Times.

Солодка перемога

«Шоколадний король» переміг на виборах в Україні і тепер перед ним стоїть завдання докорінно змінити ситуацію всередині країни, пише британський журнал Economist.

На додачу до анексії Криму та війни на сході країни, президент Порошенко повинен зруйнувати корупційно-олігархічну систему, яка, на думку багатьох, і призвела до потрясінь, які переживає Україна.

«Добре те, що Порошенко переміг у першому турі, і не потрібно буде проводити другий. Добре, що його підтримали по всій країні, за винятком Донецька і Луганська, де вибори зірвали озброєні сепаратисти. Незважаючи на російську істерію про українських «фашистів», право-радикальні кандидати набрали лише 2% голосів, тобто набагато менше, ніж багато націоналістичних діячів на виборах до Європарламенту, що відбулися того ж дня», — пише Economist

«Насправді, Петро Порошенко — набагато кращий вибір для України, ніж Юлія Тимошенко, яка дискредитувала себе на посаді прем’єр-міністра і набагато відстала від Порошенка на цих виборах, не говорячи вже про Віктора Януковича — ганебного бандита, що втік із Києва у лютому, після чого і були призначені вибори», — додає видання.

Порошенко вже зробив кілька заяв, які можна лише вітати, веде далі журнал. Порошенко висловив готовність до переговорів із сепаратистами, якщо вони відмовляться від збройної боротьби.

Незважаючи на свою прозахідну позицію, Порошенко розважливо обіцяє покращити стосунки з Росією.

«Також Порошенко планує провести дострокові парламентські вибори. Це стане іще одним позитивним кроком, оскільки Верховна Рада є олігархічною клоакою», — пише британське видання.

Зустрічі та обіди

Президент Франції стане першим лідером країн Заходу, який зустрінеться з Владіміром Путіним після анексії Криму, пише так ж New York Times.

«Президент Оланд використає нагоду ювілею висадки союзників у Нормандії на наступному тижні, щоб взяти на себе безпосередню дипломатичну місію задля вирішення української кризи. Він стане першим лідером Європи, який особисто зустрінеться з Президентом Путіним, після того, як Захід взяв курс на ізоляцію російського президента через анексію Криму,» — пише газета.

Адміністрація Оланда спростувала повідомлення про те, що він даватиме обід на честь Путіна або намагатиметься виступити посередником на переговорах між Путіним та Петром Порошенком, якого також запросили на річницю.

«Оланд запросив Порошенка та урочистості. Планів щодо зустрічі між російським та українським керівниками немає, але Путін і Порошенко будуть присутніми на царемонії разом із керівниками інших країн. Також вони будуть на святковому обіді, що відбудеться у шато в Нормандії,» — пише газета.

Разом з тим, окремого обіду для Путіна Оланд робити не планує. Щоб не нервувати союзників Франції, пише New York Times.

Обама у Варшаві

Тим часом, під час візиту Барака Обами до Варшави, запланованого на 4 червня, офіційним обідам приділятиметься менше уваги.

Зокрема, Обама планує зустрітися з новим президенотм України Петром Порошенком, пише польська Gazeta.

Однак на початку візиту, Обама разом із президентом Польщі Броніславом Коморовським зустрінеться з пілотами польських та американських ВПС, що несуть чергування у Польщі.

Далі Обама проведе офіційні переговори з Коморовським та прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, а також зустрінеться з представниками країн Східної Європи.

У середу вранці Обама матиме окрему зустріч із Петром Порошенком.

В рамках візиту також запланована промова Обами, у якій він виступить із промовою і висловить підтримку безпеки Польщі та інших союзників США у регіоні, повідомляє Gazeta.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x