Ср. Апр 24th, 2024

На своїй сторінці у Фейсбуці екс-міністр економіки України Богдан Данилишин запропонував термінові заходи щодо врегулювання російських імперських прагнень.

Цікаво спостерігати, пише Данилишин, як в даний час всі масово обіцяють, що вони повернуть Крим до складу України. Тільки як – ніхто з них не каже.
Якщо відверто – жителі Криму самі будуть проситися назад  до складу України якщо відчують суттєве покращення рівня соціально-економічного розвитку в Україні та переваги євроінтеграції.

Потрібно чітко визначити, вважає Данилишин, що Росія першою порушила всі Міжнародні зобов’язання і Договори відносно України, тому всі зобов’язання України, в тому числі і газові Угоди 2009 року мають бути скасовані. РФ не виконала зобов’язання шодо Будапештського меморандуму 1994-го року по гарантуванню територіальної цілісності України взамін на добровільне вивезення ядерної зброї.

На думку відомого економіста, владі потрібно взяти на себе всю відповідальність за втрату Криму і відсутність своєчасного реагування на події, які там відбуваються. Крім того – негайно в усі судові інстанції світу подати позиви щодо відшкодування Російською Федерацією всіх коштів, які були вкладені Україною в соціально — економічний розвиток Криму, починаючи з дати його відновлення в складі України, а також збитків, що спричинені Українській державі внаслідок окупації.

Негайно взяти під контроль родовища на шельфі Чорного моря, які розвідані українськими та міжнародними компаніями.

Припинити будь-які розрахунки з РФ за спожитий природний газ у випадку блокування РФ доступу українських компаній до родовищ на шельфі.

Україні негайно  повністю відмовитись від імпорту російського газу. Відкрити всі можливості для альтернативного постачання газу.

Негайно визначити альтернативи щодо російської продукції, яка використовується в Україні у виробничих цілях, в тому числі і палива для АЕС.

Терміново розпочати облік жителів Криму, які продовжують вважати себе громадянами України і тимчасово перебувають на окупованій території. Надати їм статус дітей війни. Доцільно звернутись до Верховного комісара ООН в справах біженців щодо захисту громадян України на території Криму, які зазнають утисків з російської сторони.

Екс-міністр економіки переконаний, що з сьогоднішньої ситуації по Криму вихід потрібно шукати політичними шляхами як Україні так і Росії. ПОТРІБНО ВИКОРИСТАТИ ВСІ МОЖЛИВІ ШЛЯХИ ДЛЯ ПЕРЕГОВОРІВ.

Росія також стала заручницею сепаратистських устремлінь теперішньої кримської влади – відмова від звернень Кримської влади була б політичною поразкою Росії.
Україна втратила Крим через  нездатність вчасно реагувати на події, що призвели до відокремлення Криму.

Тому в даних умовах під егідою ОБСЄ потрібно терміново провести тристоронні переговори щодо стабілізації ситуації, пропонує Данилишин.

По-перше. В Криму мають бути розпущений Парламент і проведені дострокові парламентські вибори.  На період  до виборів створюється перехідна адміністрація на чолі з представником Президента України і квотним принципом України, Росії та Криму. Кримськотатарському народу має бути гарантована національно-територіальна автономія. Спеціальний статус має бути залишений Севастополю.

По-друге, Крим має чітко відчути позицію України щодо гарантування абсолютноїÂ  автономії в складі України. Мають бути проведені 3-х сторонні переговори відносно статусу Криму в складі України і визначення рівня його автономності (думаю доцільно підготувати ряд нормативно-законодавчих актів щодо розвитку Криму як самоврядної території типу Гонконгу (вільна економічна зона чи офшор). У віданні Кримської влади можуть бути всі питання крім оборони і зовнішньої політики.

По-третє, державними мовами Криму є українська, російська та кримськотатарська.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x