Пт. Мар 29th, 2024

Державний секретар США Джон Керрі прибув до Парижа, щоб у неділю у другій половині дня провести переговори з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим щодо кризи в українсько-російських відносинах. Науковий працівник Французького інституту геополітики та Інституту Томаса Море Жан-Сильвестр Монгреньє прокоментував відновлення діалогу між Росією і США, який, на його думку, має відбутися завдяки твердій позиції Заходу.

За словами французького експерта, Захід разом з Україною та Росія почали рухатися до виходу з кризи.

«Це (врегулювання кризи — ред.) буде відбуватися трохи швидше, ніж вважалося раніше. Керрі і Лавров вже бачилися на цьому тижні в Гаазі на саміті з ядерної енергетики, і вони вже обговорювали кризу. Тому не дивно, що вони зустрічаються знову, щоб її врегулювати», — зазначив він. На його думку, важливим є зрозуміти, що планує Путін, який тягне час після того, як зустрів опір Заходу.

Говорячи про ефективність санкцій США та ЄС, Жан-Сильвестр Монгреньє відзначив, що вони швидше ефективні.

«Можна сказати, що на Заході відреагували. Адекватну відповідь було важко реалізувати, але ті санкції, що задіяні мають свій ефект», — сказав експерт.

За його словами, вони вплинули на російську економіку, торкнувшись національної валюти РФ і примушуючи капітал йти з країни. Крім того, було сформовано справжній дипломатичний фронт проти так званої путінської політики «доконаного факту». Наприклад, «американська резолюція» була ухвалена переважною більшістю голосів Генеральної Асамблеї ООН. На думку французького експерта, цей фронт навіть вийшов за межі західного світу, таким чином усі стали свідками того, що «євроатлантичної фронт» залишатиметься об’єднаним з цього питання. «У будь-якому випадку Обама взяв на себе таку ініціативу. Він скористався цією можливістю, щоб запевнити українців, що залишатиметься лідером (з цього питання – ред.) і діятиме всупереч стратегії «перезавантаження», яку так захищав і завдяки якій намагався зробити Путіна природним партнером Заходу», — зазначив Жан-Сильвестр Монгреньє.

Коментуючи можливу реакцію Заходу на російську ідею федералізації України, експерт зазначив, що західним лідерам буде важко прийняти її.

«Американці будуть відноситися до неї з великою обережністю. Вони думають, що росіяни хочуть, щоб Україна стала одним з їхніх феодальних володінь, вони не дозволять Путіну себе обдурити», — сказав він.

На думку французького експерта, Путін прагне, щоб Україна стала одним з його своєрідних реле, щоб український уряд був позбавлений будь-якого змісту, він хоче відновити СРСР, вдаючись до політики ревізіонізму кордонів.

«Ось чому він так захоплений своїм проектом Євразійського союзу, він хоче зробити з України сателіта, а не просто осісти в Криму», — підсумував експерт.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
PoorOldSammy
PoorOldSammy
9 лет назад

«Цивілізований світ не дозволить Путіну…»
Дозволить, усе дозволить! На те вiн i цивілізований, що у нього нема нiяких принципiв – чи стосовно до гомосексуальних шлюбiв, чи до зради тих, кому вiн щось обiцяв, але власнi iнтереси увiйшли в суперечку з обцянками

1
0
Would love your thoughts, please comment.x