Пт. Мар 29th, 2024

Ахметов зрозумів, що треба брати ситуацію під контроль — політологОстанні різкі заяви Ріната Ахметова на адресу сепаратистів свідчать, що олігарх нарешті визначився із своєю позицією, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

«Для Ахметова настав час визначатися, з ким він, — зазначає політолог. — Адже під час війни між крапельками дощу проскочити не вдасться. До того ж терористи посягають на найсвятіше — його бізнес та статус у Донбасі. Зокрема, вони припинили роботу залізниці, по якій ішли поставки сировини на його підприємства. Після цього йому нічого іншого не залишається, як оголосити їм свою війну».

Олігарх бачить Донбас більш самостійним у складі України, ніж раніше, підкреслює фахівець.

«Його позиція — щасливий Донбас при максимальній самостійності, якої не було раніше, — каже експерт. — Учора Верховна Рада фактично пішла назустріч Ахметову, прийнявши меморандум порозуміння і миру. У ньому є пункт про ухвалення закону про місцеві референдуми, які визначатимуть долю багатьох регіонів. Донецький край в умовах сепаратизму уже дійшов до такого стану, що ще трохи і мав би перетворитися в другу Чорнобильську зону. Відчутно похитнулася капіталізація бізнесу. Сепаратисти заявили, що націоналізують підприємства. Тому Ахметов зрозумів, що треба брати ситуацію під контроль».

Раніше олігарха звинувачували у фінансуванні сепаратистів, але доказів поки нема, зауважує політолог.

«Ахметов узяв курс на повільну федералізацію України. На першому етапі домагатиметься розширення прав регіонів. Але такий курс таїть у собі певні загрози. У нас уже була автономія — республіка Крим, яка стала легкою здобиччю Кремля. Тому центральна влада довго опиралася намаганням олігархів Сходу домогтися більшої самостійності. Але тепер, очевидно, сторони знайшли точки дотику, бо треба рятувати країну».

Крім того, попереду — вибори нового президента, а вони мають пройти в усіх регіонах, аби він мав повну легітимність, вважає експерт.

«В умовах сепаратизму і тероризму це зробити важко. Багато чого залежатиме від позиції Росії та її дій у день виборів. Якщо будуть провокації, то люди не підуть на дільниці. До того ж, на Донбасі активно діють антиукраїнські сили, зокрема Компартія, яка відкликає своїх членів виборчих комісій. Тому останні заяви Ріната Ахметова пролунали вчасно. Він намагається заспокоїти мешканців Донбасу і сприяти нормальному проведенню голосування», — підсумовує Бондаренко.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
1 Комментарий
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
фенікс
фенікс
9 лет назад

Якщо хоче бачити Донбас більш самостійним — треба не тільки грабувати, криміналізувати, пиляти, віджимати … а й брати відповідальність і платити людям достойну платню, модернізувати виробництво — інакшої перспективи у ахметок, єфремок і т.п. — не має.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x