Пт. Апр 26th, 2024

22 липня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон про затвердження указу Президента України Петра Порошенка «Про часткову мобілізацію». Окрім того, були внесені зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Що це означає на практиці для пересічного громадянина України?

Це означає, що всі, хто підпадає під умови мобілізації протягом 45 діб отримають повістку, або дзвінок про те куди і коли необхідно з’явитися для інструктажу і розподілу у частину. Під третю хвилю мобілізації підпадатимуть, в першу чергу, громадяни з військовим досвідом — ті, хто служив у армії та офіцери запасу.

В Указі Президента чітко не вказано кого потрібно мобілізувати і кількісна потреба у мобілізованих. Це означає, що склад і кількість визначатиметься в залежності від розгортання воєнної ситуації.

Змінено також вікова межа:

— піднято вікову межу військовозобов’язаних, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу другого розряду — до 60 років;

— об’єднано в одну групу «молодший та старший офіцерський склад» і піднято вікову межу осіб офіцерського складу, які перебувають у запасі другого розряду — до 60 років.

Мобілізація, згідно Закону «Про мобілізацію» відбувається в «особливий» або «воєнний» період. У цей період орієнтація на війну відбувається і в економічній сфері. До організації мобілізації будуть активно залучатися місцеві влади, а підприємства переорієнтовано на виробництво продукції для військових потреб. Фінансування відбуватиметься за рахунок державного бюджету. Оскільки відбудеться збільшення замовлень і не лише на державних підприємствах, але і на приватних, це має позитивно відбитися на виробництві. Хоча у цьому випадку спрацював принцип замкненого кола: даючи роботу підприємствам, держава підвищує податки і розширює їх структуру для забезпечення наповнення того ж державного бюджету.

Різкі зміни в сфері оборони і пов’язані з ними зміни у економічному законодавстві може дати поштовх до нових корупційних моментів: у медичних комісіях, що визначають стан здоров’я військовозобов’язаного, у військкоматах, у розподілі воєнних замовлень і фінансуванні військових потреб.

Хотілося б сказати, що за таких умов необхідно підвищити повноваження контролюючих органів. Та, навіть у тих же контролюючих органах, все впирається у людський фактор. Обіцяної люстрації ніхто не проводив, тому старі методи роботи чиновників нікуди не поділися.

Головна надія сьогодні на зміну свідомості людей і на активність громадських організацій.

І замість висновку цитата з соціальної мережі для роздумів: «Єгор Чечеринда:

В Украіні військових — 120 тисяч. Ще 35 тисяч — сбу-шників і 350 тисяч — міліціонерів. Разом — півмільйона озброєних людей, які у своєму житті нічого не виробляють, окрім того, що мають захищати життя і спокій громадян. Зараз у зоні АТО воюють 40 тисяч вояків… Для чого проводити додаткову мобілізацію, якщо в АТО і сьогодні НЕ ЗАДІЯНІ 80 тисяч військовослужбоців, понад 30 тисяч сбу-шників, я вже не кажу про 350 тисяч співробітників МВС… Поясніть мені цю нелогічну арифметику…»

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x