Пт. Мар 29th, 2024

Українська криза може завадити очистити світ від ядерної зброїНамагання низки держав побудувати світ без ядерної зброї традиційно наражаються на спротив з боку деяких членів світової спільноти. На заваді подальшому роззброєнню тепер і українська криза, пише dw.de.

Міністри закордонних справ Нідерландів і Німеччини, а також голова одного з департаментів польського МЗС під час зустрічі у Хіросімі 12 квітня 2014 року

Свою стурбованість кризою в Україні висловили в суботу, 12 квітня, міністри закордонних справ дванадцяти держав-членів Ініціативи з відмови і нерозповсюдження ядерної зброї (NPDI) під час зустрічі в японській Хіросімі, передає dpa.

Зокрема, міністри у спільній заяві наголосили на неприпустимості порушення міждержавних угод про гарантії безпеки, надані тій чи іншій державі за наслідками її відмови від ядерної зброї. У випадку з Україною йдеться передусім про зобов’язання, взяті на себе Росією, Великою Британією та США 1994 року. Вони гарантували безпеку Києву після відмови Україною від ядерного арсеналу. Ці гарантії були закріплені в меморандумі, підписаному у Будапешті. Однак міжнародні правознавці упевнені, що анексією Криму Росія порушила взяті на себе зобов’язання.

Ціль – просування вже існуючих угод

Ініціатива з відмови і нерозповсюдження ядерної зброї – молода організація, створена 2010 року в Нью-Йорку у період засідання генеральної асамблеї ООН. Своєю метою члени Ініціативи оголосили сприяння просуванню Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), який від 1970 року підписали вже більш ніж 180 держав світу. Проте серед підписантів немає Індії, Пакистану, Північної Кореї або Ізраїлю — держав, яким закидають володіння атомною зброєю, та які водночас цього не визнають.

Члени Ініціативи хочуть роззброєння вже наявних ядерних держав та водночас недопущення появи нових. Серед учасників антиядерного руху — і ФРН. «Німеччина тримається курсу на побудову світу, вільного від ядерної зброї, — передає dpa слова міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра. – Проте ми знаємо, що цього не досягнеш за один день».

Символізм місця зустрічі

Нинішня зустріч міністрів є своєрідною підготовкою до чергової перевірочної конференції щодо ДНЯЗ, яка має відбутися 2015 року. Члени Ініціативи NPDI символічно зустрічаються в японському місті Хіросіма, над яким в серпні 1945 року було скинуто першу атомну бомбу. Лише від одного цього удару, завданого Сполученими Штатами, загинуло понад 70 тисяч японців. Загальна кількість жертв трагедії у Хіросімі й Нагасакі сягає, за різними оцінками, 280 тисяч.

от UKRNEWS24