Чт. Апр 18th, 2024

У Луганську вимагають власну республікуАктивісти, які захопили будівлю луганського обласного управління СБУ, висунули нові вимоги, пише bbc.co.uk.

Сепаратисти вимагають створити Луганську Народну Республіку. Вони наполягають на тому, щоб за рішення про створення ЛНР проголосували депутати луганської облради. Після цього треба призначили місцевий референдум про входження ЛНР до складу Російської Федерації або України, але на правах республіки.

Активісти в будівлі СБУ називають себе «Армія південного сходу». У своїх вимогах вони зазначили, що наполягають надати «Армії південного сходу» статус збройного підрозділу, зброю складуть, коли буде обрана нова влада Луганської народної республіки.

Свої вимоги «армійці» передали до луганської облради. Чи будуть депутати скликати сесію, поки невідомо.

На нараді в Донецьку щодо ситуації на сході країни під керівництвом прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голова луганської облради Валерій Голенко заявив, що наполягає скасувати можливий штурм будівлі СБУ, яку утримують активісти.

В свою чергу голова луганської облдержадміністрації Михайло Болотських заявив, що обласна рада задовольнить вимоги, але тільки ті, що не суперечать законодавству. Визнання ЛНР є саме такою вимогою, зазначив пан Болотських.

Тим часом біля СБУ з’явилось наметове містечко, медпункт та польова кухня. Там постійно знаходяться декілька сотень людей.

Вулиця біля СБУ перегороджена барикадами та колючим дротом. Там протестувальники залишили тільки невеликий прохід для пішоходів, який охороняють вартові із битами та у медичних масках. Вони доглядають речі кожного, хто намагається пройти.

Зазвичай цим проходом користуються місцеві жителі, котрі змушені ходити пішки, бо на цій ділянці місцевий транспорт не працює.

Вже шосту добу в будівлі СБУ чекають на штурм. Представники обласної влади ведуть переговори, обіцяють виконати частину вимог, пропонують скласти зброю в обмін на свободу. Але активісти відмовляються і продовжують укріплювати барикади.

от UKRNEWS24