Чт. Апр 18th, 2024

Росія координує сепаратистські акції, щоб показати світу безсилля української влади, - експерт«Метою нинішніх акцій є захоплення якомога більшої кількості будівель місцевих органів влади і силових структур до 17 квітня», пише ipress.ua.

Керівник Центру військово-політичних досліджень та групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук стверджує, що акції сепаратистів, які відбуваються на сході України були розроблені ГРУ Росії.

«За оперативними даними нинішні екстремістські акції в південно-східних регіонах України ініціюються і управляються мережею координаторів Головного розвідуправління ГШ ЗС РФ», — написав він на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

За словами Тимчука, на сьогодні ідентифіковано співробітників російського ГРУ, які здійснювали сценарій захоплення органів влади та блокування українських військових частин у Криму в березні цого року.

Раніше, групи цих співробітників ГРУ були вивезені з Криму в Ростов-на-Дону.

«Метою нинішніх акцій є захоплення якомога більшої кількості будівель місцевих органів влади і силових структур до 17 квітня, тобто до зустрічі в Женеві представників України, Європейського Союзу, США та Росії з врегулювання кризи в нашій країні. За планом російського боку, це дасть можливість Росії заявляти про відсутність контролю за ситуацією в Україні з боку української влади, а також про її нелегітимність в очах значної частини населення», — пише Тимчук.

Напередодні МЗС Росії застеріг українську владу від спроб силою придушити сепаратистів на сході країни. В іншому випадку перспективи проведення міжнародної зустрічі з української кризи за участю РФ будуть провалені.

Євросоюз у п’ятницю офіційно підтвердив проведення зустрічі Росії, США, України та ЄС 17 квітня в Женеві з врегулювання кризи в Україні.

В українському МЗС підтвердили участь Дещиці у цих переговорах.

8 квітня держсекретар США Джон Керрі заявив, що чотиристоронні переговори щодо України відбудуться 14-21 квітня у Відні або Женеві. Тоді ж міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ готова розглянути пропозицію переговорів у чотиристоронньому форматі, але потрібно узгодити порядок денний зустрічі.

от UKRNEWS24