Чт. Апр 25th, 2024

О событиях, которые происходят в Донбассе, корреспондент The Kiev Times побеседовал с представителем власти, народным депутатом Украины (фракция «Батькивщина») Александром Бригинцом.

— Антитеррористическая операция в Донбассе оправдана?

— Коли є невідомі з автоматами, вони повинні бути або роззброєні, або знищені. Іншого бути не може.

Будь-яка країна світу — чи це США, чи країна Євросоюзу, чи Росія — знає, що якщо є військові угрупування чи невідомі люди, які захоплюють приміщення або роздають зброю іншим, то такі люди є злочинцями. Можна називати їх «зеленими чоловічками», можна російським спецназом, можна називати самообороною Донецької народної республіки, як завгодно, але ці люди — злочинці. Коли вони будуть затримані і якщо будуть живі, то суд розбереться, по якій із статей їх потрібно судити. Чи за сепаратизм, чи може, вони виявляться військовополоненими, якщо це росіяни, чи це хулігани, в окремих випадках, — розбереться суд.

І ще. Я про це писав раніше, а інформацію здобув, коли відбувалися події в Криму. Свого часу Віктором Януковичем для ФСБ Росії було передано кілька тисяч українських паспортів. Припускаю, що велика кількість бійців російського спецназу може потрапляти до України по українським паспортам.

— События в Донбассе нужно трактовать исключительно как криминал и сепаратизм, или все-таки не стоит сбрасывать со счетов волеизъявление местного населения?

— Місцеве населення, як і все населення України, може мати свою точку зору. Це так само, як і право будь-якої людини мати свою точку зору. Але як тільки людина бере у руки автомат і починає захоплювати приміщення, вона перетворюється на злочинця. І не має значення — приїжджа людина чи місцева, росіянин вона, чи з космосу впала. Така людина має бути обеззброєна, заарештована або вбита.

В кожному регіоні, як і в Києві на євроМайдані, люди мають право на протест. Але камуфляжі і автомати… Ви бачили коли-небудь на євроМайдані людей з автоматами чи з якоюсь іншою стрілецькою зброєю? Такого ніколи не було. Жодні силові дії проти органів влади в жодній країні світу неприпустимі. А те, що у людей можуть бути різні погляди — хтось підтримує таку ідею, хтось іншу — для цього існує війна ідей, для цього існують вибори. У нас є кілька проросійських кандидатів, як наприклад Олег Царьов, — хай за нього проголосують. Якщо хочуть голосувати за проросійського агента — хай голосують за Царьова. Це і є демократичне волевиявлення. Скажуть, що це ще невідомо коли… Але у даному випадку такий варіант не підходить, бо вибори відбудуться ось уже через місяць.

— Автоматов у евроМайдана может и не было, но были и камни, и коктейли Молотова. Со стороны правоохранительных органов люди и в больницы попадали, и горели, когда их поджигали, и погибшие тоже есть…

— Людина може взяти камінь, налити на когось бензину, вчинити якісь інші дії — це види громадянського супротиву. Так, такі речі не є законними, так, люди були затримані, була кримінальна відповідальність, яка потім була скасована парламентом. А у випадку в Донбасі мова йде зовсім про інше — про організовані бандитські чи військові підрозділи, озброєні автоматичною зброєю. Це організовані дії невеликої групи людей. Цих людей 20—30, вони пересуваються по території області захоплюють певні приміщення, також роздають зброю. Це дії вправного спецпідрозділу. Навіть не має значення, російський він чи український.

от UKRNEWS24