Пт. Мар 29th, 2024

Олігархи хочуть нав'язати правила гриСепаратистські виступи на Сході України створені штучно, політичних причин для цього не існує, — каже співголова Харківської правозахисної групи 61-річний Євген, пише gazeta.ua

Захаров:

— Я спілкуюся з колегами з Донецька і Луганська і можу запевнити, що масової підтримки сепаратистів серед людей нема. На мітинги приходять по дві-три тисячі людей. Половина з них — роззяви. Решта — переконані кремлівською пропагандою. У Харкові на акціях сепаратистів заправляють представники російських спецслужб. Їхня опора — бандити, яких наймають за гроші. Відомі розцінки за участь у мітингах, нападах на адмінбудівлі, штурмах зі зброєю. Переконаних сепаратистів дуже мало. Є сплеск насильства, що штучно підживлюють агенти Кремля.

З якою метою?

— У них спочатку було три теми. Перша: Україна — це не країна, тут влада не може організувати державне управління. Друга: утиски російськомовних громадян. Третя: багато людей хочуть приєднатися до Росії. Коли друга й третя теза відпали, бо всім зрозуміло, що це — маячня, вони висунули нову: в Україні почалася громадянська війна.

Усе це робиться для того, щоб до обговорення в Женеві питання України 17 квітня підсилити позиції Росії та нав’язати нашій державі відмову від Криму. Тоді Захід може скасувати санкції щодо Москви. А якщо Київ не погодиться, то кремлівська агентура й далі буде нам гадити.

Яка роль в ескалації насильства на Сході місцевих олігархів?

— Олігархи ні з якого боку не хочуть приєднання Донбасу до Росії. Але й не бажають допустити на свої терени вплив київської влади. Бо прагнуть і далі контролювати тут все і всіх. Тому діють у своїх інтересах і потай потрохи підживлюватимуть цей протестних рух, доки Київ не прийме їхні правила гри в регіоні.

Чому так беззубо діють силовики?

— У Харкові міліції дано негласний наказ не опиратися нападам. Тому правоохоронці виявилися в складному становищі. Певна частина міліції намагається виконувати свої обов’язки, а інші переходять на бік заколотників. Недарма міністр МВС Арсен Аваков закликав створювати об’єднання охорони громадського порядку з цивільного населення. Щоб мати хоч якусь альтернативу. Бо швидко кадри в силових структурах замінити не можна.

Чи адекватно діє центральна влада?

— Я співчуваю нинішнім керівникам країни, бо ситуація надзвичайно складна. Найбільш підготовленою виявилася команда Міністерства закордонних справ, яка змогла донести Заходу справжню картину дійства Росії в Україні. Щодо МВС та СБУ, то вони виявилися не готові до такого ускладнення ситуації. Хоча вже є деякі результати, зокрема, затримані російські агенти ГРУ та ФСБ. Зараз багато недовіри до центральної влади, але треба працювати і ламати ситуацію. Насамперед пришвидшити зміну кадрового складу міліції. Звільняти начальників, які працюють із часів Януковича.

Деякі політики і громадські активісти закликають до жорсткої антитерористичної операції.

— Пожежу в країні гасити треба. Але робити це так, щоб були мінімальні втрати. Уже є загиблі й постраждалі. Якщо піти напролом, то постраждають багато мирних жителів. Передусім слід обмежити присутність працівників російського спецназу. Якщо проводити масштабну операцію, то до неї добре підготуватися.

Чи варто йти на поступки заколотникам і провести референдум про федералізацію?

— Його треба провести одночасно з президентськими виборами. У мене жодного сумніву, що він покаже результат, який сепаратисти не очікують. Переважна більшість людей проти федералізації. Навіть на Сході України.

от UKRNEWS24