Чт. Апр 25th, 2024
Олександр Черненко — про те, чим може обернутися спроба бойкоту президентських виборів на сходіЗ Олександром Черненком, головою Комітету виборців України, розмова починається зі згадки про слова міністра МВС Арсена Авакова про те, як правоохоронці готуються до можливого зриву виборів. За словами Авакова, Україна умовно поділена на три зони — білу, рожеву й червону, при цьому червона є найбільш проблематичною. У цій червоній, східній, зоні розташовано щонайменше 14 населених пунктів, де цілком імовірним є зрив виборів. Так ситуація виглядає з позицій очільника МВС, а що скаже Комітет виборців? — запитує «УМ». Черненко зазначає таке:

— Ми мислимо не стільки районами, скільки виборчими округами. На сьогодні є дев’ять виборчих округів, де дільничні комісії не створено. Вісім iз них знаходяться у Донецькій, а один — у Луганській області. Є також території, де комісії створено, але їх робота — під загрозою. Скільки буде «проблемних» округів у підсумку, сказати важко, ситуація змінюється щодня й навіть частіше.

— А у тих дев’яти округах комісії створені так і не будуть?

— Ні. Вже немає часу й, за законом, це вже неможливо. Сьогодні варто боротися за ті округи, де ще можливо провести вибори й де щодня чиняться певні перешкоди.

— А мешканці дев’яти «пропащих» округів можуть проголосувати деінде?

— Тепер уже ні. Для цього їм треба було змінювати виборчу адресу, а це, у свою чергу, повинно ґрунтуватися на якихось серйозних підставах. Це не випадок Криму, де мешканці опинилися на окупованій території.

— Скільки відсотків становлять ці втрачені голоси?

— Важко сказати, але не більше трьох відсотків. За найбільш песимістичним сценарієм, ми можемо втратити 5-7 відсотків голосів.

— Що відомо про викрадених на сході членів комісій?

— Більшість iз них після морального та психологічного тиску вже відпущені. А сенс тиску полягав у тому, аби змусити їх призупинити підготовку до виборчого процесу та відмовитися від нього. Деякі саме так і зробили.

— Ви прогнозуєте 25 травня кровопролиття на Донеччині та Луганщині?

— Сподіваюсь на те, що здорового глузду та совісті у місцевих вистачить, щоб цього не допустити.

— Ви тільки на совість розраховуєте? А на міліцію — ні?

— Якщо бойовики почнуть прикриватися мирним населенням, міліція навряд чи щось зробить. Але це, звісно, не означає, що варто відмовитися від охорони дільниць та бюлетенів. Десь наявність правоохоронців буде стримуючим фактором для бандитів, а десь — ні. Та в кожному випадку бюлетеням слід приділити особливо пильну увагу.

— Ви згадали кримчан. Який відсоток жителів півострова заздалегідь подбав про голосування на території Херсонщини?

— ЦВК зафіксувала близько 5 тисяч мешканців Криму. Це, звісно, незначний відсоток. Але врахуймо те, що процедура була складна — потрібно було їхати на материк, причому навідуватися туди неодноразово.

— Якщо говорити про спокійніші регіони, зокрема про столицю, чи фіксує КВУ в Києві серйозні порушення?

— Серйозних порушень — якщо йдеться про президентські вибори — не зафіксовано. Але якщо аналізувати вибори мера та вибори до Київради, то тут ми бачимо цілу низку проблем, пов’язаних і з підкупом виборців, і з використанням чорного піару тощо.

— Які особливості цьогорічної кампанії ви могли б відзначити?

— Кампанія дуже коротка, до неї ніхто толком не готувався. Це позначається на організації виборів. Інша особливість — кандидати вкрай безвідповідально підійшли до формування дільничних виборчих комісій, не подавши туди своїх представників. Як наслідок — комісії сьогодні працюють мінімальним складом, i ЦВК навіть була змушена зменшити цей мінімальний склад iз 12 осіб до 9. Тобто треба розуміти, що на наявних членів комісій ляже дуже велике навантаження, через що i прогнозуємо черги на дільницях тощо.

— 20 травня Верховна Рада розглядала питання про посилення відповідальності за підкуп виборців i навіть — уперше! — про відповідальність самих виборців, які продають свої голоси, але дійти згоди у цьому питанні парламентарії так і не змогли. Що в такому випадку робити виборцю, який отримує певну «непристойну пропозицію»?

— Звертатися до правоохоронних органів. Зафіксувати таку людину на відео тощо. Або навіть спробувати затримати того, хто робить таку пропозицію, бо кожен громадянин має право затримати людину, котра підозрюється у скоєнні злочину. А підкуп виборців — це злочин.

— Давайте коротко нагадаємо нашим читачам про те, чого не можна робити на дільниці — вже після того, як вони отримали свій бюлетень?

— Заповнювати бюлетень можна тільки у кабінці, а не на коліні чи на підвіконні. Навіть якщо стоїть довжелезна черга, слід дочекатися потрапляння до кабінки. Це по-перше. По-друге, голосування у нас таємне, тож слід дбати про те, аби ніхто не тиснув на виборця і не заважав йому зробити свій вибір.

— Що робити людині, яка з’ясує, що її нема у списках?

— У день голосування — вже нічого не робити. Якщо питання не було залагоджено до 19 травня, то в день голосування жодних змін до списків виборців уже не вносять. Навіть за рішенням суду. Єдине, що можна зробити, це взяти таку ситуацію на замітку й подбати про те, аби проголосувати бодай у другому турі, пише poglyad.te.ua.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x