Чт. Апр 25th, 2024
41_(7)Крим потрібен Росії не як курорт чи аграрний регіон, а як воєнний плацдарм для впливу на весь чорноморський регіон. Це означає, що на кримчан чекають тяжкі часи. А якщо агресію Кремля проти України не приборкати, він піде далі і після анексії Криму буде намагатися різними засобами встановити повний контроль над Україною. Розвиток ситуації тепер залежить не лише від того, чи буде адекватна реакція Заходу, але й від того, наскільки сильною буде українська влада і чи зможе вона мобілізувати на захист держави армію та впоратися із сепаратизмом і показати позитивний приклад реформ.

Нагадаємо, 17 березня у Криму озвучили результати проведеного в окупованому російськими військами Криму референдуму, згідно з якими за приєднання півострова до Росії проголосувало 96,77% кримчан. Конституційний суд України назвав проголошений «референдум» незаконним. Його не визнали і країни Заходу. Втім, уже 21 березня Рада Федерації Росії ратифікувала договір між Росією й невизнаною Республікою Крим і включила півострів до складу Росії.

Військова база Росії і осередок напруженості в регіоні

Наразі прогнози щодо майбутнього Криму залишаються невтішними. Півострів може перетворитися на військову базу Росії й осередок напруженості в регіоні.

«Фактично Росії Крим потрібен як воєнний плацдарм для впливу на весь чорноморський регіон. Крим не потрібен Росії як курорт чи як аграрний регіон. Перш за все, Кремль розглядає його у воєнно-стратегічному плані. А це означає, що Крим чекають дуже тяжкі часи. Навіть якщо він буде приєднаний до Росії, то вона не зможе протягом двох років забезпечити життєдіяльність Криму в повному обсязі. У свою чергу, це призведе до хаосу, який буде посилюватись неминучим міжетнічним конфліктом. Ця агресія Росії проти України, яка була розкручена російською пропагандою про те, що українці є бандерами і нацистами, виллється на місцеве українське етнічне населення і на кримських татар», – упевнений експерт-міжнародник Григорій Перепелиця.

Якщо агресію Кремля проти України не буде приборкано, то це може призвести до повноцінної війни, попереджають аналітики.

«Якщо Путін спробує атакувати материкову частину України, то це призведе до війни. Я сподіваюсь, що новій владі вистачить розуму в розумінні того, що з ворогом потрібно воювати, а не віддавати йому все. Якщо навколо ситуації в Криму на півдні та на сході країни почнеться війна, то Росія перетягне туди свої сили, і півострів стане величезною військовою базою, з якої на континентальну Україну будуть постачатися війська, техніка тощо. Якщо ж військової інтервенції не буде, то тоді виникнуть інші проблеми, а саме не всі жителі Криму захочуть міняти українські паспорти на російські, що призведе до появи серйозних конфліктів всередині півострова.

Також фактом є те, що Росія щороку буде змушена витрачати на бюджет Криму 70 млрд рублів. Тобто з економічної точки зору 21 млрд залишиться в бюджеті України, але це є пірровою перемогою. Якщо не буде належної реакції з боку України та зі сторони світової спільноти, то в такому разі почнеться повноцінна війна. Якщо й після цього не буде серйозної реакції з боку міжнародної спільноти, то Росія може загарбати усе Причорномор’я», – наголошує експерт з питань міжнародної безпеки Євген Жеребецький.

Україна не зможе знайти вихід з кримської кризи у короткостроковій перспективі, вважає експерт-міжнародник Григорій Перепелиця.

«Те, що референдум у Криму незаконний і нелегітимний, уже визнав весь світ. Але це не має жодного значення для Росії при приєднанні Криму як суб’єкта РФ. Після цього «зелені чоловічки» скинуть свій камуфляж і вдягнуть форму військовослужбовців РФ. У свою чергу, це означатиме те, що Україна вже не зможе вплинути на ситуацію жодними економічно-правовими механізмами. Легітимність цього суверенітету має бути зафіксована. Коли Україна зможе відстояти свій суверенітет, зокрема від агресії Кремля на материкову частину України, і коли після цього в Росії виникнуть кризові ситуації і буде запущена спіраль її розпаду, а в Криму почнеться хаос та міжетнічний конфлікт, лише тоді Україна зможе ставити питання про введення миротворчих сил до Криму і повернення півострова до її складу на підставі нелегітимності цього референдуму», – прогнозує він.

Росія на Криму на зупиниться

Водночас аналітики попереджають, що Кремль буде намагатися різними засобами встановити повний контроль над Україною. Москва, бачачи те, що розколу України не відбувається, буде проводити ідеї федералізації й перетворення України на аморфний конгломерат.

«Україні зараз головне не перетворитися на Центральну Раду, не загрузнути в міжусобицях. Ми бачимо те, що дехто намагається почати внутрішні «розборки», тому нам потрібно діяти дуже дисципліновано, як єдиний кулак», – наголошує професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», політолог Олексій Гарань.

Разом з тим, експерти розглядають і найстрашніші сценарії, зокрема ймовірність того, що Україна може бути повністю окупована Росією. «Можливо, загарбницькі дії Кремля не торкнуться лише Західної України. Це пояснюється тим, що Росія дуже побоюється образу ворога, який створила російська влада, навісивши на Західну Україну кліше бандер. Кремль не ризикне захоплювати Україну до Львова. Скоріш за все, російські війська захоплять Київ і максимум дійдуть до Житомирської області. Щодо західного регіону України, то він не матиме змоги створити незалежної держави, відтак це буде така собі буферна зона між НАТО і Росією», – припускає Григорій Перепелиця.

Ще не все втрачено?

Натомість професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», політолог Олексій Гарань переконаний, що у випадку з Кримом ще не все втрачено.

«Пряма анексія Криму і включення його до складу РФ означає холодну війну з ізоляцією Росії. Я думаю, що за будь-яких умов Україні потрібно робити свою справу, а саме проводити реформи, швидко рухатися в ЄС. Коли ми це зробимо, то станемо свого роду магнітом, в тому числі й для Криму. Парадоксом є те, що насправді Путін штовхає Україну не в напрямку до Росії, а до Європи», – переконаний він.

Так чи інакше, але подальша доля Криму зараз залежить від двох факторів – від економічного тиску на Росію з боку міжнародної спільноти та злагодженості дій української влади.

По-перше, розвиток ситуації залежить від того, як себе поведе міжнародна спільнота – насамперед, США та ЄС, чи вони готові піти на те, що озвучили, а саме на жорсткі економічні санкції проти Кремля. Важливо, щоб зараз знову не почалось перезавантаження, як було після російсько-грузинської війни, коли США також обіцяли накласти на Росію санкції, але не зробили цього і тим самим фактично здали Грузію, її територію та цілісність. А якщо будуть запроваджені реальні санкції, то Путін не зможе довго втримувати владу, каже директор компанії Berta communications, політтехнолог Тарас Березовець.

По-друге, на його думку, велике значення має те, наскільки успішно українська влада втримає стабільну ситуацію в регіонах, а також наскільки успішно вона проведе економічні реформи. Успішна Україна, яка матиме безвізовий режим з ЄС, буде найкращим аргументом для кримчан, що вони «припустилися помилки».

«Зараз найбільшою небезпекою для України є втрата нею територіальної цілісності, намагання запустити в дію кримський сценарій на сході країни. Йдеться про Харківську, Донецьку, Луганську області. Якщо українській владі вдасться впоратися із сепаратизмом, то це буде визначальним фактором. Після підписання Асоціації між Україною та ЄС й обрання легітимного президента зміни стануть невідворотними. Україна вже прямує до ЄС безвідносно до ситуації в Криму, але поки що не може стати членом НАТО через те, що нашу територію окуповано і ми маємо територіальні суперечки. Україні потрібно або повертати Крим, або відмовлятися юридично від прав на півострів. Лише тоді ми можемо отримати членство в НАТО», – вважає експерт.

Після санкцій Росія протримається ще півроку

Тим часом колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконує, що кримська криза є тимчасовим явищем. За його словами, Крим залишається і буде залишатися українською територією. Це очевидний доконаний юридичний факт. Те, що зараз Росія де-факто окупувала півострів, не створює жодних міжнародно-правових наслідків для статусу Криму. Тому після того, як міжнародна ситуація зміниться, усе повернеться в своє правове русло.

«Проти Росії можуть бути застосовані санкції, і чим жорсткішими вони будуть, тим швидше вона це відчує. Очевидним є те, що Москва залежна від світової економіки, вона не може функціонувати відусоблено. Її підприємства доволі серйозно інтегровані в європейський та американський бізнес. У разі застосування санкцій проти цього бізнесу, російська економіка відчує це дуже швидко і болісно. Питання лише в тому, чи спроможуться США та ЄС на реальні кроки, а не на заяви», – каже він.

Проблема санкцій в тому, що вони не дають негайного результату. Фахівці прогнозують, що наслідки застосування санкцій російська економіка відчує, мінімум, через півроку.

«Те, що російська економіка ввійшла в стадію рецесії, яка потім буде підсилена економічними санкціями глобального характеру з боку Заходу щодо Кремля, зумовить те, що Москва втратить можливість вкладати інвестиції в Крим і цей регіон стане одним із найдепресивніших у Росії. Однак санкції носять довготерміновий характер, їх наслідки проявляються мінімум через півроку. Тому Путін зараз не реагуватиме на санкції, крім цього, у Москви є певний запас міцності. При запровадженні найжорсткіших санкцій щодо Кремля з боку Заходу Росія зможе протриматися на плаву ще півроку. Після цього почнеться обвал економіки, фінансової системи. Але Путін поки що про це ще не думає, для нього зараз головним завданням є захоплення України», – переконаний експерт-міжнародник.

Утім, поки питання застосування серйозних санкцій щодо Росії, а не лише щодо окремих російських чиновників, висить у повітрі і незрозумілі перспективи України стосовно повернення Криму, кримська криза вже показала, що в Україні вже, мабуть, ніколи не буде тих політичних сил, які відкрито виступатимуть в підтримку проросійських дій чи курсу на зближення у Росією. Такий позитив у ситуації, що склалася, знайшов екс-глава МЗС Володимир Огризко. «Ситуація в Криму навпаки морально згуртувала українську націю. Я думаю, що це один із найважливіших висновків, який ми зараз можемо зробити після кількох тижнів російської агресії», – переконаний він.

Источник: zik.ua

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
3 комментариев
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Кирилл Шишкин
Кирилл Шишкин
10 лет назад

Крым ожидает восстановление.
Я сегодня утром говорил с одним из руководителей группы, которая оценивает в Крыму состояние экономики и пр..
Если кратко — такое ощущение что в Крыму 20 лет хозяйничали оккупанты. Все приведено в полный упадок, все надо восстанавливать.

К этому хорошо привести мнение военных, которые осмотрели оставшееся от украинской армии вооружение и технику. Всё это прямым ходом пойдет в металлолом, так как ценности представлять не может даже как памятники. )))

Yoll
Yoll
10 лет назад

«Крым ожидает восстановление», «Абхазию ожидает восстановление», «Чечню ожидает восстановление» — и ожидает, и ожидает, и ожидает…

Yoll
Yoll
10 лет назад

Вполне очевидно, что новый полигон просто необходим России. Ну, а жители Крыма… У них в паспортах вполне внятная, якобы «временная» прописка, магаданская.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x