Чт. Мар 28th, 2024

Експерт назвав три головні завдання для ПорошенкаПолітолог Павло Нусс називає головним задаванням для новообраного президента Петра Порошенкастабілізацію ситуації на Сході України. Про це він розповів у коментаріGazeta.ua.

«Перше завдання для всього українського політикуму і громадян — це залишити Донбас у складі України. Друге завдання — комплектація Адміністрації президента ефективними менеджерами. Бо від цього залежать подальші кроки Порошенка. Потім потрібно домовлятися з політичними елітами щодо майбутньої долі Верховної Ради. Оскільки конституційні підстави для розпуску парламенту сьогодні відсутні. Тому Порошенку необхідно запропонувати парламенту механізм саморозпуску, як консенсусне рішення. Третє завдання президента — це прискорення підписання другої частини угоди про асоціацію з ЄС», — розповів Нусс.

На уточнююче запитання журналіста, чи «готові депутати до саморозпуску парламенту?» експерт відповів: «Думаю, більшість депутатів погодяться на саморозпуск парламенту. Звичайно, проти близько 40-ка депутатів, які якимсь чином належать до Тимошенко, фракції «Батьківщина». Тому що немає гарантій присутності фракції у восьмому скликані наступного парламенту. Інша частина депутатів погодиться. Бо вони будуть інтегровані в новий політичний пропрезидентський проект. Так само не проти група «Фронту змін». Мажоритарники також погодиться. Бо є інші механізми — це штучне врегулювання цього питання, а саме вихід з коаліції, можливість сформулювати нову коаліцію на протязі 30-ти днів. Що потім дає підстави президенту розпустити парламент своїм указом. Але для цього потрібен місяць, а українці сьогодні вимагають розпуску парламенту. Можливо, вже у Верховні Раді проходять такі консультації між парламентськими лідерами і новим президентом».

Нусс зазначив, що президенту треба збільшити повноваження.

«Коли ми говоримо про очікування від президента, то забуваємо, що сьогодні в країні парламентсько-президентська форма правління. Якби у Петра Олексійовича були повноваження Януковича, то могли б вимагати якихось ефективних економічних реформ. А так як економічний блок контролює і координує уряд, то очікувати від президента суттєвих кроків в економічному блоці не варто. Думаю, Верховна Рада має трохи попрацювати над президентськими повноваженнями. Порошенку необхідно збільшити повноваження, аби він мав вплив не тільки на зовнішню політику, але й на економіку», — зауважив політолог.

Експерт зазначив, після стабілізації ситуації на Сході наступним кроком Порошенка має бути врегулювання відносин з Москвою.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x