Ср. Апр 24th, 2024

Брехня дня. ЗМІ Росії: Турчинов взявся стерти з лиця землі Слов’янськСША контролюють українські відомства, а зачистку Сходу виконуватиме «Правий сектор» у військовій формі та іноземні найманці. Крім того, Турчинов взяв на себе відповідальність стерти з лиця землі місто Слов’янськ і «нарешті розпочати громадянську війну в Україні». Такі заяви звучать 15 квітня в ефірі російських каналів, пише Радіо Свобода.

ФБР, Державний департамент і Міністерство юстиції США спрямували своїх фахівців до України. Про це йдеться на сайті Vesti.ru каналу «Росія 24». У статті сказано, що розвідку на сході України здійснюють, користуючись дипломатичною недоторканністю, співробітники апарату американського військового аташе на Україні. І оскільки «регулярна армія продемонструвала вкрай низьку боєздатність і неблагонадійність щодо нової влади, американці рекомендують зачистку в містах і селищах українського південного сходу «проводити силами бойовиків «Правого сектора» та інших націоналістичних організацій, переодягнених у військову форму.

А ось на телеканалі НТВ стверджують, що генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен не зміг довести причетність Росії до подій на сході України
«Генсекретар НАТО побачив у подіях на сході України «руку Москви», проте не зміг підтвердити це твердження доказами, заявивши лише, що ситуація «там говорить сама за себе», – сказано в новині.
«Я закликаю Росію до деескалації кризи, відвести війська від українського кордону, припинити дестабілізувати ситуацію на Україні і чітко позначити, що вона не підтримує насильницькі дії проросійських сепаратистів», – заявив генсекретар НАТО.

За його словами, Північноатлантичний альянс має й достатньо даних, які свідчать про активність Росії у східних регіонах України та уздовж східної ділянки українсько-російського кордону, де Росія сконцентрувала близько 40 тисяч військовослужбовців. Однак, НАТО принципово не коментує свої розвідувальні дані.

Раніше під час екстреного засідання Ради безпеки ООН з українського питання, яке пройшло у ніч із неділі на понеділок, Росію не підтримала жодна країна, а низка учасників засідання відкрито звинуватили Росію у роздмухуванні заворушень на сході України.

Водночас прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков вкотре назвав абсурдними твердження про присутність російських військ у східних регіонах України.
«Це абсурдні заяви. Ніяких російських військ там немає. Про це говорили президент і міністр закордонних справ», – сказав Пєсков.
Антитерористична операція

У сюжеті НТВ журналіст каналу Євген Піддубний з Донецької області «повідомив» глядачам: «Слов’янськ – головний символ протесту Донбасу, ознаки антитерористичної операції спостерігаємо вже кілька днів. Протидію силовикам чинять жителі півночі донецької області, блокуються колони військової техніки. Бійці загонів народної самооборони вже довели, що готові відкривати вогонь на ураження».
А жінка, яку канал називає жителькою Донецької області, розповіла, яку техніку вона «бачила на власні очі».

«Були БТРи, потім «Град», установки, снаряди до них, солдати всередині їхали. Була польова кухня, потім заправки – великі машини, «швидка допомога» була. Ну загалом, багато було», – сказала вона.
Про початок активної фази антитерористичної операції на сході України, зокрема звільнення аеродрому в Краматорську від сепаратистів, на каналі «Росія 24» прозвучав коментар лідера народного ополчення Донбасу Сергія Циплакова.

«Турчинов взяв на себе відповідальність стерти з лиця землі це місто і нарешті розпочати громадянську війну в Україні. Сьогодні це почнеться в Слов’янську – це інформація наших розвідгруп», – заявив він.
Крім того, канал цитує представника сил самооборони Краматорська; «Нападники були одягнені у форму бійців «Правого сектора», частина з нападників говорила на іноземних мовах. З місцевими жителями вони намагалися не спілкуватися, швидше за все, щоб не видати себе. Ми вважаємо, що це найманці». Повідомляється, що під час штурму вбито 4 людини. Ще двоє отримали поранення.
Водночас офіційні українські джерела поки не коментують деталі антитерористичної операції. Однак, виконувач обов’язків президентаОлександр Турчинов заявив: «Зараз мені подзвонили з Донецької області, український спецназ звільнив від терористів аеропорт у місті Краматорську».

А Міноборони повідомляє про запобігання збройному нападу на одну з військових частин Збройних сил у Краматорську: «Радикально налаштованими озброєними особами, що мали ознаки диверсійно-терористичних груп, було здійснено спробу збройного нападу на одну з військових частин Збройних сил України, що дислокується у місті Краматорськ. Для відбиття нападу в рамках антитерористичної операції було здійснено попереджувальні постріли. Для наведення порядку біля периметру військової частини залучалися військовослужбовці та техніка Збройних сил України».

от UKRNEWS24