Чт. Мар 28th, 2024

— АТО перейшла в активну фазу. Якщо до цього військові відбивали наступи і мали заборону на проведення активних дій, то зараз наступають, — розповідає про ситуацію в Луганську місцевий громадський активіст Дмитро ­Снєгирьов, 43 роки. — Хлопцям нарешті дали можливість проявити свій професіоналізм, пише gazeta.ua.

З 9.00 почали блокувати кордон на контрольно-пропускних пунктах «Ізварине» і «Червонопартизанськ».

— Досі їх контролювали терористи. Тепер російські прикордонники відійшли вглиб території. Там тривають обстріли. Кордон із Росією наші військові беруть під повний контроль, — каже Дмитро Васильович. — О шостій ранку в Сіверськодонецьку сили АТО обстріляли блокпост бойовиків біля річки Борова. Він веде до міста Рубіжне. Нацгвардія задіює штурмову авіацію. Це свідчить, що гратися в гуманітарні коридори з терористами більше ніхто не буде.

Снєгирьов каже, що бойовий дух української армії дуже високий.

— Оте тижневе перемир’я призвело до величезних втрат. Це був подразник для наших військових. Тепер вони протягом тижня готові звільнити Луганщину. Це відчувають і терористи. Тому деякі їхні загони перейшли на бік української армії. Один загін найманців із Кавказу зумів прорватися в Росію. Дехто здається в полон. Це поки що не масове явище, але все залежатиме від інтенсивності й успіхів українського війська. Якщо їм вдасться зламати опір росіян — місцеві не стрілятимуть у військових. Миротворчі сили з Росії до них не прийшли, тому їхня доля може вирішатись за одну годину.

Мирних жителів у Луганську залишилось близько 250 тис.

— Хто зміг — той виїхав, — продовжує Снєгирьов. — ЛНРівці кажуть, що в житловий будинок влучив снаряд Нацгвардії, але це неправда. Масового бомбардування немає. Якщо терористи самі не почнуть стріляти з боку дитячих майданчиків, як у Слов’янську, великих втрат серед мирного населення не буде. АТО знає, де ховаються сепаратисти та їхні блокпости, тому працюватимуть точково. Це ефективніша тактика, ніж вуличні бої.

Люди втомилися від війни. Раніше відсотків 30 підтримували ідею федералізації, але коли прийшли чеченці та інші російські найманці, рівень підтримки стрімко впав. Ті почали відбирати машини, захоплювати заручників. Усе це спрацювало проти них.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x