Чт. Мар 28th, 2024

На Донеччині штурмують танкову частину, а Ахметов знову просить про переговориДонецьк – Близько другої ночі у місті Артемівськ, що на Донеччині, розпочався штурм резервної танкової бригади бойовиками так званої «ДНР», яку Україна визала терористичною організацією. Водночас, за останню добу силовикам вдалося звільнити низку міст неподалік Слов’янська і замкнути кільце. Щоправда, бої у цих містах тривали і вночі. І поки чиновники їздили на розмову з Президентом, Ахметов вчергове попросив про переговори на Донбасі, пише radiosvoboda.org.
Ніч минула неспокійно, в Артемівську був штурм резервної танкової частини, цей об’єкти уже давно приваблював бойовиків. 
Вночі, за словами місцевих жителів, більше години тривав бій, було чути не лише автоматні черги, а й вибухи. Мешканці розповідають, що бачили гусеничну техніку на під’їзді до КПП, також розповідають про полум’я. Раніше керівництво танкової бригади виступило із повідомленням про недопущення штурму, у випадку якого можливе використання авіації, що у житловому масиві недопустиме. Під час штурму постраждали прилеглі житлові будинки, там вибиті вікна. За неофіційною інформацію по завершенню бою частина контролюється українськими військовими, над КПП піднято український прапор, даних про постраждалих чи загиблих наразі немає.
Також протягом останньої доби силовики стискали кільце навколо Слов’янська. Про це повідомляє військовий експерт Дмитро Тимчук.
Протягом доби було звільнено низку міст, зокрема, масшабні бої тривали вдень і навіть вночі у Ямполі, що біля Красного Лиману. За повідомленням речника АТО Владислава Селезньова, в результаті боїв загинуло четверо військових, водночас втрати бойовиків за попередніми даними перевищують дві сотні.

Головною метою дій сил АТО є знищення бандформувань, які тероризують місцеве населення, загрожують безпеці мирних мешканців регіону

Владислав Селезньов

«Головною метою дій сил АТО є знищення бандформувань, які тероризують місцеве населення, загрожують безпеці мирних мешканців регіону. Внаслідок інтенсивних боїв, що тривали протягом дня у визначеному районі, при активній взаємодії з авіацією, силами АТО знищені блок пости і засідки бойовиків, захоплена панівна висота в районі проведення операції», – говоритьСелезньов.
Вночі також надійшла неофіційна інформація про те, що було підірвано залізничний шлях поблизу машстабного залізничного вузла – станції Іловайськ. На жаль, офіційного повідомлення із підтвердженням чи спростуванням такої інформації Донецька залізниця поки не зробила.
Ахметов і переговори
Бізнесмен Рінат Ахметов, який наразі перебуває у Києві, записав чергове відео із вимогою сісти за стіл переговорів і заявив, що донеччанам цікавий не процес, а результат.
За припинення вогню висловились і місцеві чиновники та бізнесмени після вчорашньої зустрічі з Президентом Петром Порошенком, власне, припинення вогню – один із пріоритетів його «Мирного плану».
Судячи із реакції місцевих еліт, вони погодились із планом і готові його виконувати. Уже сьогодні чекаємо від очільників області та мерів міст Донеччини відповідні заяви та більш конкретні плани з урегулювання ситуації.
У штабі АТО, на відміну від мирного плану, заявили про так звану третю стадію. Речник операції Владислав Селезньов розповів, що бойовики розуміють, що їх оточили, тож зараз силовики не вступають з ними у переговори, а лише ставлять їм ультиматуми. «Саме так в четвер було на околиці Красного Лиману: вночі над терористами розсипали листівки з вимогою здатися, а вранці почався штурм», –розповів Селезньов.
Вчора департамент охорони здоров’я пообіцяв відновити постачання інсуліну на Донеччину з наступного понеділка, справа в тому, що проблеми із отриманням препарату тривають в регіоні уже кілька місяців (щонайменше з початку весни).
Цьому є низка причин, основна з яких, за версією департаменту охорони здоров’я, це є зміни у законодавстві. Всі ці проблеми призвели до того, що, як розповідають пацієнти, інсулін іноземного виробництва на Донеччині закінчився, а залишились лише ті запаси, які були видані хворим. Для швидкого отримання препарату, в обласному департаменті уже мають домовленості із аптечними мережами. Щоправда у деяких містах жителі уже заявляють, що лікарі-ендокринологи наполягають на відсутності запасів інсуліну.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x