Пт. Апр 26th, 2024

Дача або заміський будинок — це альтернатива нудному і одноманітному проведенню часу в межах галасливого, запорошеного мегаполісу. Але з огляду на те, що в місці розташування дачної ділянки може бути відсутнім газопровід, а часом навіть електроенергія — комфортне проживання там під час холодів стає неможливим. В такому випадку залишається тільки організувати обігрів за допомогою дров’яного обладнання. Це може бути сучасний і зручний варіант в вигляді твердопаливного котла, ось сторінка про них. Або ж обігрівати приміщення і г8отувати їжу за допомогою печі.

Різновиди печей

Незважаючи на різноманітність дров’яного опалювального обладнання, цегляна піч не стає менш популярною. Тому є багато причин: досить високий ККД, рівномірний розподіл тепла, можливість обігріву кількох кімнат. Ще до достоїнств можна зарахувати багатофункціональність, довговічність, велика кількість конструкцій, різноманітність зовнішньої обробки.

Але при великій кількості позитивних властивостей є особливості. Вони не зовсім підходять для невеликих дачних або заміських будинків, де не передбачається тривале проживання, а також досить значні габарити і тривалий час прогріву, на відміну від твердопаливних котлів.

До слова, в невеликих приміщеннях можна використовувати звичайну «буржуйку» — але навіщо? Це не економно, неефективно, некрасиво, небезпечно, і взагалі XXI століття на вулиці.

Сучасні металеві печі-каміни набагато продуктивніші, відрізняються невеликими габаритами, а різноманіття форм, варіантів естетичного оформлення, даючи можливість встановлювати їх в самих різних інтер’єрах. Крім цього, проводяться комбіновані моделі, пристосовані для приготування їжі.

Конструкція таких печей не відрізняється складністю, і вони нагадують камін закритого типу: камера згоряння з дверцятами з вогнетривкого скла, колосник, зольник, піддувало, корпус, обладнаний системою теплообміну. Для найбільш ефективного використання вони мають регулятор подачі повітря і тяги. ККД деяких зразків може досягати 75%, а тривалість горіння понад 5 годин. Є і недоліки — такі печі обігрівають тільки при активному горінні палива.

Є ще один вид твердопаливних обігрівачів, які не варто залишати без уваги, — газогенераторні (піролізні) печі. Принцип їх роботи заснований на хімічному процесі розкладання твердого палива з виділенням горючого газу при умовах високої температури і нестачі кисню — піролізі. Такі пристрої, крім топки, в яку закладається паливо, мають камеру допалювання, де згоряє змішаний з повітрям піролізний газ, забезпечуючи високу тепловіддачу.

Головна перевага таких пристроїв полягає в непотрібності інтенсивного горіння — воно лише потрібно для розігріву, після чого обмежується первинна подача повітря, щоб забезпечити умови тління, при якому буде підтримуватися постійна температура. Це значно скорочує витрати палива при високих показниках ККД, який може досягати більше 80%, і повної закладки палива може вистачати до 10 годин.

image0036

Піролізні печі мають вимоги, які з натяжкою можна зарахувати до недоліків:

  • — Жорсткі вимоги до димоходу;
  • — Паливо повинне бути дуже сухим;
  • — Дим має досить невисоку температуру, тому вони вбирають на поверхні димоходу.

В цілому, всі ці неприємні особливості несуттєві порівняно з перевагами у вигляді високої тепловіддачі та економічності.

Як же вибрати?

Найважливіше — перш ніж вибирати опалювальний прилад, потрібно подбати про теплоізоляцію будинку — в іншому випадку ефективність опалення буде наближатися до багаття в засніженому степу.

Що ж до критеріїв вибору, то для початку треба взяти до уваги площу приміщення, що обігрівається і потужність печі. Вважається, що на обігрів 10 м2 потрібно 1 Квт енергії. Але потрібно враховувати можливі тепловтрати, яких складно уникнути. ККД теж грає роль, правда в даному випадку це величина змінна, тому що залежить від різних зовнішніх факторів. Логічно вибирати моделі, в яких крім дров, передбачено використання інших видів палива: пелети, брикети, кам’яне і буре вугілля. Такий підхід обумовлений наявністю найбільш доступного виду палива в певній місцевості.

Топки металевих печей бувають чавунні і сталеві. Кожен матеріал має свої властивості.

Чавун має високу теплоємність і теплопровідність, він міцний, стійкий до деформацій, прогорання внаслідок перегріву. Чавунна топка без наслідків витримує тривалий час горіння.

Сталь швидко розігрівається і швидко остигає. Стінки сталевих топок викладають жаростійкою керамікою, що значно збільшує теплоємність, запобігає ймовірність деформації і прогорання від перегріву.

Незважаючи на різницю у властивостях матеріалів, умови експлуатації топок майже однакові.

Зазвичай димар не поставляється в комплекті, а купується окремо — до його вибору треба підходити відповідально, так як є вимоги, що забезпечують безпеку і стабільну роботу опалювального агрегату. Труба повинна бути виготовлена ​​з легованої сталі з підвищеною стійкістю до корозії. Товщина металу — не менше 0,5 см.

Ділянки димаря, що проходять в неопалюваних місцях, підлягають теплоізоляції щоб уникнути осідання конденсату. Непоганим варіантом для всієї конструкції буде використання труби-сендвіча. Для очищення димових каналів від продуктів згоряння мають бути передбачені кишені.

Є ще кілька речей, які грають на користь обраній моделі печі: наявність варочної поверхні (іноді навіть духовки), додатковий відсік для зберігання дров і, само собою, — зовнішній вигляд.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x