Чт. Мар 28th, 2024

Місто Рівне славиться своєю гостинністю і привітністю. З благоустрою місто є одним з найкрасивіших і чистих міст України, яке неодноразово займало призові місця на національних конкурсах. Навколо міста прекрасні ліси з багатою флорою і фауною. Немає нічого дивного в тому, що адміністративний центр Рівненської області користується популярністю серед туристів.

Перші поселення на території сучасного міста з’явилися давно. Тут виявлені залишки поселень людини-кроманьйонця, засновані понад 15 тисячоліть тому. Давні поселення зустрічаються в міських околицях, центральна частина була заселена пізніше. Сьогодні в Рівному живуть майже 250 тисяч осіб.

Визначні місця

Рівне неспроста називають значущим культурним адмінцетром. Тут функціонують театри (слід згадати про обласний муздрамтеатр, є ляльковий, театральні студії), філармонія, багато музеїв, присутні палаци і культурні будинку, кілька парків, кінотеатрів і зоопарк. У Рівному функціонують 3 клубні установи, що фінансуються з місцевого бюджету і підлеглі управлінню культури і туризму: рівненський Палац культури, місцевий Будинок культури, клуб «Новий Двір».

До послуг гостей міста 16 бібліотек: 9 публічних і 1 дитяча, об’єднані в міську централізовану бібліотечну систему. Вісім бібліотек мають доступ до всесвітньої мережі Інтернет. Кращими в західному регіоні України визнані 7 парків, в т.ч. Центральний парк культури і відпочинку, регіональний краєзнавчий музей, літературний музей Уласа Самчука.

Перший рівненський музей заснував на початку 20 століття знавець римського права В. Океніцкій. Історія ключового Рівненського краєзнавчого музею бере початок з 1940 року. Тут містяться близько 140 тис. музейних експонатів і найповніша колекція пам’яток духовної культури Рівненської області. Інтерес туристів можуть привернути увагу експозиції в Музеї мистецтва та Музеї пам’яті 13-го Армійського корпусу. Бурштиновий музей сміливо можна назвати самим юним музейним закладом, тому що відкритий він в середині 2010 року.

Рівне створює враження зеленого населеного пункту, тому що в центрі розміщені великі парки. Знаменитий парк ім. Т. Г. Шевченка плавно «трансформується» в Парк молоді. У передмісті Рівного до Житомира діє місцевий зоопарк, який має славу найкращим в Україні.

Як дістатися

Транспортне обслуговування господарського комплексу і населення міста здійснюється чотирма видами транспорту: електротранспортом, автомобільним, залізничним і повітряним видами транспорту. Міжнародний аеропорт Рівне призначений для прийому, обслуговування та випуску літаків всіх типів, забезпечення пасажирських і вантажних авіаційних перевезень. Перевезення пасажирів і вантажів на внутрішніх і міжнародних авіалініях, а також ремонт авіаційної техніки здійснює ВАТ «Рівненська авіакомпанія «Універсал-Авіа».

Маршрутна мережа міста налічує 11 автобусних, 6 тролейбусних і 33 маршрути таксомоторів. Протяжність автобусних ліній становить 450 км, тролейбусних — 71 км. Таксомоторні перевезення легковими автомобілями здійснюють 11 радіослужб таксі, в яких налічується понад 500 машин і 200 перевізників, які не мають засобів зв’язку.

Постанову про заснування тролейбусної мережі в Рівному прийнято майже 45 років тому. 24 грудня відкрили тролейбусний рух на маршруті № 1, який мав протяжність 13 км. Станом на 1 травня 2018 року, в наявності 13 маршрутів. У тролейбусному парку знаходяться 90 машин в робочому стані. У 2017-му тролейбусами міста перевезено 35,2 млн пасажирів, що на 2,6% більше, ніж в 2016 році. У грудні 2016- го придбаний перший дуобус.

Автобуси і залізниця

Автобусне сполучення забезпечують автовокзали «Рівне» і «Чайка» (в основному здійснюються рейси в Сарненському напрямку). Міський аеропорт розміщений в 8 км від центру Рівного, практично в межах міста. Біля аеропорту побудовані автомагістралі (зокрема, E40), що дає потенціал в найкоротші терміни дістатися до ж/д вокзалу, до автовокзалу і центру міста. Через адмінцентр прокладені кілька автодоріг, включно з містом Києвом — Житомир — Рівне — Дубно — Львів — Чоп (М06, частина E40) і Рівне — Луцьк — Устилуг (Н22). Дістатися до міста можна через Старокостянтинів — Острог — Здолбунів — Рівне — Сарни — Житковичи (Н25).

Рівне слід назвати великим пасажирським залізничним вузлом, підлеглим Рівненській філії Львівської залізниці. Рух по ній відкрито 23 липня 1873 року. Станція Рівне розташована на спрямованості Здолбунів — Ковель. На станції зупиняються всі поїзди далекого прямування, що проходять через неї, і приміські поїзди. До станції курсують також регіональні електропоїзди з Києва та Львова і регіональний поїзд локомотивної тяги Ковель — Тернопіль (через Луцьк, Здолбунів — Красне). Детально дізнатися про розклад поїздів і електричок міста Рівне можна на офіційному сайті сервісу Poizdato за посиланням http://poizdato.net/rozklad-po-stantsii/rivne/.

З 12 грудня 2016 року курсують безпересадочні вагони Луцьк — Харків через Рівне, Козятин, Знам’янки, Кременчук, Полтаву. З 24 серпня 2017 го запущений потяг «Здолбунів — Холм».

Цікаво, що в Рівному є залізниця для дітей. Вона знаходиться в центрі міста, вздовж берега річки Устя. Шлях з тупиком, з Партизанської та Озерній (раніше Піонерській) станціями. Поруч побудували міст і водопропускну трубу. Дорога працює з 9 травня по останню неділю вересня, у вихідні та святкові дні. Час руху з будь-якого району в центральній частині міста в основному не перевищує 25 хв. Розвинена мережа електротранспорту покриває 70% густонаселеній території міста.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x