Пт. Апр 19th, 2024

Маятник сепаратизму, не знищений у самому зародку в окремих містах на сході країни, розширює амплітуду на південь. Україна перебуває у стані неоголошеної війни з Росією – тепер уже з реальними бойовими діями та численними жертвами. Останні тижні перед президентськими виборами 25 травня – складний тест на міцність для країни. Так само, як і день 9 травня, що може стати каталізатором для ще агресивнішого наступу терористів. Для цього може вистачити навіть найменшої провокації.

Наскільки ефективний план боротьби з агресором обрала влада? Чому, коли гинуть прості військові, правоохоронці на сході спокійно здають свої міста бандитам? Чи вдасться і якими методами зупинити кривавий терор? Про це йтиметься сьогодні, 7 травня, у прямому ефірі програми журналістських розслідувань «Народний контроль» о 22:00 на телеканалі ZIK.

Допоки влада пишномовно заявляла, що України нікому й ніколи не розділити, схід і південь поступово зайнялися вогнем та залилися кров’ю. Усі спроби офіційного Києва зупинити сепаратистів виявилися непереконливими. Навіть після найактивніших фаз АТО, як і раніше, у столиці не контролюють десятки міст у Донецькій і Луганській областях. Понад те, замість відступати терор поширився далі, у результаті чого 2 травня перетворилося на чорний день для Одеси.

Відтак більшість експертів одностайні: далі зволікати не можна. Силових дій, до того ж активних, не уникнути. Незрозумілі вичікування влади на початку експансії Росії в Україну, так звані спроби мирного врегулювання ситуації не дали бажаного результату.

«Зараз настав час, коли, на жаль, уже не можна уникнути силових засобів, на жаль, не вдасться уникнути і жертв», – коментує співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Чи вистачить Україні потенціалу, аби подолати агресора, і чи спроможна влада на справді рішучі й ефективні кроки? Зрештою, чим пояснити її нинішню слабку позицію: невмінням діяти у критичні моменти, нерозумінням загроз, браком компетентності? А може, це ознака небажання стабілізувати ситуацію? І досі – після втрати Криму, загострення конфлікту на сході – не зрозуміло, який сценарій сьогодні розігрують в Україні, а відтак кому він насправді вигідний.

Серед імовірних версій експерти говорять про зрив виборів 25 травня будь-якою ціною, адже саме після волевиявлення Україна нарешті повинна отримати повноцінного главу держави. Утім не відкидають варіантів, за яких Росія таки прагне розшматувати Україну. А ще, ймовірно, нас втягнуто у складні геополітичні ігри, сенсу яких простим смертним не осягнути.

Та в будь-якому разі, травень 2014 року – це певний рубікон, який Україні або вдасться подолати, або ж ні. «25 травня – це як рубіж, як віха. Якщо 25 травня Президента буде обрано, то надалі конфлікт спадатиме. До цього ж часу він лише наростатиме», – переконаний провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова Віктор Замятін.

Отож, як остаточно не втратити контролю над ситуацією, мінімізувати поширення сепаратизму вглиб країни, запобігти провокаціям 9 травня, що служитимуть на користь російській пропаганді?

«Схід і південь України перетворилися на гарячі точки, до яких прикута увага всього світу, – каже автор і ведучий програми Дмитро Добродомов. – Зараз час, коли будь-які амбіції, передусім політиків, власні плани, партійні інтереси мають не просто відійти на другий план, а зникнути. В українців, нашої влади на цей момент лише одне завдання – зупинити агресора і зберегти країну. Сьогодні важливо водночас проявити і силу, і розум, аби запобігти провокаціям, що можуть мати катастрофічні наслідки, і щоби спинити поширення сепаратистів. Як цього досягнути? Про це говоритимемо сьогодні у “Народному контролі”. А ще спробуємо врешті зрозуміти, який сценарій і з вигодою для кого розігрують в Україні, яка справжня мета дестабілізації ситуації на нашій території».

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x