Пт. Апр 19th, 2024

Україна подала позов до Міжнародного арбітражного суду. Вимагає в Росії припинити самовільне підвищення цін на газ. Також — компенсувати понад $100 млрд збитків від анексії Криму, за словами виконувача обов’язків президента Олександра Турчинова, передает gazeta.ua.

— Прив’язка до агресії в Криму говорить про те, що Україна не в змозі вчасно платити за газ через надзвичайну ситуацію на півострові, — вважає 77-річний Володимир Василенко, професор міжнародного права. — Ми маємо всі шанси виграти цей суд. Бо підвищення ціни на газ не є обґрунтованим і не вкладається в норми міжнародного законодавства. Щоправда, суд може лише частково задовольнити позов щодо збитків. Здебільшого в подібних справах намагаються знайти рішення на основі принципів справедливості для обох сторін процесу. Але й за такого підходу може вийти, що Росія ще буде винна Україні.

На сьогодні борг за газ становить $3,5 млрд. РФ вирішла перевести Україну на передоплату. Якщо її не зроблять, Москва погрожує 3 червня відключити газ.

— Це — шантаж: якщо не позиватиметесь до Стокгольма, постачання не перекриватимемо. Був подібний випадок із чеською компанією, коли Газпром не доводив справу до розгляду. В останній момент ішов назустріч позивачу, якщо відчував, що програє і виплачуватиме штрафні санкції, — коментує президент центру глобалістики «Стратегія ХХІ» 51-річний Михайло Гончар.

Мінімальним результатом розгляду цієї справи має бути інша ціна. Позиція України — $268 за 1 тис. кубометрів, а не $485, як наполягає Москва.

У двосторонньому форматі порозумітися з Росією неможливо, тому Україна розпочала процедуру звернення до Стокгольмського арбітражу. Ще один спосіб привести до тями Москву — Варшавський процес. Там Європейська комісія в тристоронньому форматі змусить Газпром зайняти конструктивну позицію. Бо саме Європа є основним споживачем газу, а отже — постачальником грошей до Росії. Газпром знову показує себе партнером, який діє політично мотивовано.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x