Пт. Апр 19th, 2024

На перший погляд, розпуск коаліції у Верховній Раді — це виграш Порошенка. Однак, був спровокований по справжньому надзвичайний стан у політиці та ускладнився для Президента маршрут досягнення заявлених цілей. Про це в коментарі УНН сказав політолог Віктор Небоженко.

“Перше враження від розпаду коаліції, що Порошенко переграв опонентів, адже саме цього йшов. Усі інші політичні сили опинилися в дуже тяжкому становищі. Однак, маємо ризикованість дій Президента. Врешті, з яким ідеологічним привітом звернеться президентська команда до виборців?” — зауважив В.Небоженко.

Він додав, що й політичні опоненти не мають козирів, окрім опозиційного галасу, адже парламент не зробив нічого в економічній чи воєнній реформах, не взявся за питання бюджету, тепер на кілька місяців призупинений євроінтеграційний процес.

“Треба було хоч чогось досягти, щоб мати позитив для виборчої кампанії. Уявіть, що усі політичні сили почнуть із усіх агітаційних гармат бити по Порошенку. А що він відповідатиме? Його звинуватять навіть у тому, що самі ж не зробили. Порошенко поставив себе у вкрай скрутне становище”, — зазначив політолог.

Експерт спрогнозував, що в результаті перевиборів з’явиться дуже незвичайний популістський парламент. “Тут ще й проблема незміненого закону про вибори. Можливість вербувати додаткові штики з мажоритарників це плюс, але є й мінус, бо тоді в новому парламенті махровим цвітом пошириться традиційна для минулих часів політична корупція”, — додав В.Небоженко.

Як зазначив політолог, сьогодні країна отримала параліч законодавчої та виконавчої влад. “Й чорт з ним із парламентом, але виконавча влада повинна бути у всеозброєнні, коли в Україні достатньо неймовірних викликів. Порошенко розраховує все „розрулити“ сам? Але ж у нього замало конституційних повноважень. Стійкість політичної надбудови по всіх параметрах підважена”, — зазначив експерт.

На думку В.Небоженка, із самого початку були зрозумілі найголовніші пріоритети: спасіння економіки та захист державності. Він зауважив, що у Раді є достатньо цинічних політиків, які би погодилися співпрацювати в руслі президентських рішень в обмін на продовження своєї каденції. Виглядає, що Порошенко сподівається на новий склад парламенту, який буде більш контрольованим. “Не маючи власної політсили, Президент пішов на значний ризик”, — підкреслив експерт.

“Останнім часом в Україні й політики, й усі громадяни оцінювали небезпеки воєнного чи надзвичайного стану у зв’язку із діями терористів, але в один день отримали неоголошений політичний надзвичайний стан”, — резюмував В.Небоженко.

Як відомо, сьогодні, 25 липня, Голова Верховної Ради О.Турчинов повідомив, що заява Прем’єр-міністра А.Яценюка про відставку вже направлена до парламенту.

Нагадаємо, що вчора Прем’єр-міністр України А.Яценюк пішов у відставку через розпад коаліції в Раді.

Вчора О.Турчинов оголосив про розпад коаліції “Європейський вибір” після того, як фракції “Свобода” і “УДАР” заявили про вихід з парламентської більшості.

При цьому, Президент П.Порошенко підтримав наміри депутатів провести повне перезавантаження влади, відзначивши, що це не повинно паралізувати парламентську роботу.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x