Чт. Апр 25th, 2024

Україна має право застосовувати зброю на своїй території, реагуючи на дії сепаратистів.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в ефірі телеканалу TVN24.

«Є міжнародно-правовий, політичний і тактичний аспекти. В юридичному контексті Україна має монопольне право застосувати силу на своїй території. Якщо якісь неідентифіковані люди захоплюють аеродром, то Україна має право його відбити», — зазначив Сікорський, коментуючи рішення Києва розпочати антитерористичну операцію.

Водночас він вважає непрогнозованою реакцію Росії, яка намагання України відновити контроль на власній території може визнати як привід для інтервенції. «Нашою справою не є вказувати українському уряду, що він повинен робити, оскільки це — дії високого ризику. Росія має велику перевагу над Україною і Україна має самостійно оцінити цей ризик і на нього зважитися», — підкреслив глава польського зовнішньополітичного відомства.

Сікорський висловив здивування зверненням президента Росії Володимира Путіна до генсека ООН Пан Гі Муна, в якому той просить ООН засудити дії української влади на сході країни. «Не розумію логіки, адже Україна має право застосувати силу щодо озброєних, неідентифікованих осіб, які захоплюють аеродроми. Тому я хочу зрозуміти: який пункт положення ООН порушено?», — зазначив глава МЗС РП.

На думку польського міністра, Україна на сьогодні не може очікувати на військову підтримку з боку Заходу, оскільки «військова допомога надається союзникам, а Україна формально не є союзником». Водночас, він додав, що Київ незабаром отримає міжнародну фінансову допомогу. «Це — значні суми, йдеться про 15-18 млрд дол. Її перший транш, можливо, відбудеться в наступному місяці», — зазначив він.

На питання, чи хоче Путін зірвати проведення президентських виборів в Україні, глава МЗС Польщі відповів, що «все на це вказує».

Сікорський також підтвердив, що вважає доцільним розміщення у Польщі двох американських бригад. Він нагадав, що американські бази є в Німеччині, Великій Британії, Іспанії, Італії і Туреччині. «Чому у цих країнах, які є безпечнішими за Польщу, ці бази можуть бути, а в Польщі їх не повинно бути?», — констатував польський міністр.

от UKRNEWS24