Чт. Апр 25th, 2024

Уряд України піклується про дітей, та одним з проявів такої турботи є права неповнолітніх на житло. Діти не можуть захистити себе від неправомірних дій з боку дорослих, але саме уряд взяв на себе таку роль. Іноді родичі зачіпають інтереси дитини та діють за своїми правилами та миттєвим бажанням. Дорослі часто не думають про подальше. До таких складних ситуацій можна віднести приватизацію, продаж та покупку нерухомості за програмою державної допомоги на придбання житла для учасників АТО та переселенців, отримання житлоплощі у спадок.

Загальні права неповнолітніх

За прийнятим законодавством неповнолітня дитина має перебувати на території проживання батьків. Навіть якщо вони розлучаються, перебування дітей визначається судовою колегією або опікунською радою. Дитина залишається жити з одним з батьків. У зв’язку з чим батьки в відповідальності за забезпечення дитини житлоплощею.

За правилами Житлового кодексу всі неповнолітні власники мають наступні права:

  1. Проживання на території власника.
  2. Користуватися всім майном, що перебуває в квартирі нарівні з батьком чи матір’ю.
  3. Використовувати приміщення на свій розсуд.
  4. Забезпечувати збереження майна та самої власності.

Іноді здійснюючи операції з нерухомістю, учасники угоди забувають про право власності неповнолітніх. Щоб не допустити непоправних помилок можна дізнатися актуальну інформацію з даного питання на сайті DOM.RIA. Тут же можна знайти перевірені оголошення про продаж житлової нерухомості. Вибравши такий варіант можна не переживати про безпеку майбутньої угоди. Інспектор сайту особисто відвідував об’єкт та вивчав документи, а також знімав приміщення камерою з круговим оглядом 360 градусів. Серед сайтів у сфері нерухомості України DOM.RIA по праву вважається №1.

Приватизація та особливості дотримання прав неповнолітніх

При приватизації власності з неповнолітніми дітьми, відповідно до Житлового кодексу, повинні дотримуватися кілька важливих правил:

  1. Житлоплоща приватизується в разі письмової згоди всіх громадян що проживають в квартирі. Діти-підлітки зобов’язані дати угоду, інакше вона може бути спростована. У разі, якщо вік дитини становить менш ніж 14 років, письмової угоди дітей не потрібно.
  2. Якщо діти прописані на житлоплощі та їх вік менш ніж 14 років, дія здійснюється тільки за письмовою згодою опікунів та за згодою державного органу піклування.
  3. При реєстрації дітей 14-18 років, дія здійснюється на підставі заяви, але з письмової угоди органів опіки.
  4. При смерті родича або опікунів, дія лягає на плечі органів піклування або опікунів. Всі процедури повинні бути завершені протягом кварталу, при цьому витрати несе державний орган.

Юридичні документи оформляються на загальних правах та на всіх проживаючих громадян на території квартири. Підлітки мають право не брати безпосередню участь в такому процесі. А неповнолітні не мають права відмовитися від цього. При цьому батьки не мають права відмовлятися від приватизації.

Але люди з юридичною освітою знаходять виходи із ситуації, якщо необхідно терміново продати житло з прописаними неповнолітніми дітьми. Попередньо виписати дитину в інше приміщення – це вихід із ситуації, як вважають експерти. Як підсумок, діти втрачають право власності з вини власних батьків. Такі дії мають право бути спростовані в суді прокуратурою або державними органами.

У яких випадках суд може виписати неповнолітнього

При визначених законом обставинах мешканець що не досяг повноліття втрачає право користування житлом, в якому прописаний. Для виписки, власнику чи іншій зацікавленій особі необхідно звернутися до суду та підтвердити такі факти (всі або кілька):

  • зареєстрований вже давно (понад рік) не живе в даній квартирі;
  • батьки малолітнього мешканця не вносять плату за утримання житла;
  • є можливість для реєстрації в іншому місці з кращими умовами.

Правила продажу нерухомого майна при наявності неповнолітнього власника

Коли органи опіки видають дозвіл оформити угоду про продаж нерухомості за участю неповнолітнього, вони мають право вимагати від його батьків дотримання ряду обов’язкових умов:

  • за підсумками угоди малолітній власник, що втратив право на продану нерухомість, повинен отримати у власність інше житло, яке не поступається в площі квартирі що продається;
  • якщо надати нову нерухомість замість проданої немає можливості, батьки повинні внести на рахунок в банку, оформлений на свою дитину, гроші від продажу його власності.

Варто мати на увазі, що використання грошей, отриманих від реалізації нерухомості неповнолітнього, можливе лише для придбання житла йому ж. Зняти та використовувати грошові кошти для цієї мети можна лише за згодою органів опіки. Інші витрачання можливі тільки після досягнення власником 18 років.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x