Пт. Мар 29th, 2024

Відступленням права вимоги називають заміну кредитора в зобов’язанні, тобто старий кредитор передає права новому через складання угоди. За умовами такої угоди, новий кредитор отримує права попереднього на стягування боргу, що діяли на момент передачі прав вимоги.

Коли банк передає права вимоги?

Рішення про відступлення права вимоги приймається з різних причин. На це може вплинути:

  • рішення керівництва банку збалансувати резерви;
  • закриття проблемної заборгованості;
  • ліквідація банку тощо.

Колекторські компанії, що примушують боржника повернути кошти, не завжди є власником прав, часто вони просто виконують роботу за дорученням банку. Вимоги продають факторинговим компаніям або іншим банкам. Фінансові установи мають право продати права вимоги, законодавством це не заборонено.

Згода боржника при продажу вимог не потрібна. Та банк повинен повідомити позичальника про зміну кредитора. Власником прав вимоги може стати будь-хто. Придбати права за законодавством не може лише позичальник та поручитель.

В разі ліквідації банку всі його активи, в тому числі права вимоги, реалізуються через аукціони. Аукціони мають відбуватися на майданчиках, що є членами електронної торгової системи ProZorro, наприклад, через Центральну універсальну товарну біржу (ЦУТБ).

Особливості продажу прав з ЦУТБ

Центральна біржа є централізованою системою, що функціонує у повній відповідності законодавству. Вона забезпечує безпеку всім учасникам аукціонів та гарантує прозорість та законність всіх операцій. Всі укладені угоди відповідають українському законодавству.

При продажі всіх активів банку індивідуальний продаж прав відбувається обмежену кількість разів, зазвичай один раз. Якщо аукціон не відбувся, то нереалізовані активи формують в пули вартістю декілька мільйонів. Купують такі пули великі фінансові компанії, що працюють з проблемною заборгованістю.

Окрім продажу прав вимоги, ЦУТБ проводить:

  • Продаж майна неплатоспроможних банків.
  • Голландські аукціони, за допомогою яких вдається швидко реалізувати активи банку. Такі аукціони працюють на зниження ціни.

Щоб стати учасником аукціону достатньо виконати дві умови:

  • Зробити електронний підпис.
  • Зареєструватися в системі.

Система автоматизована, тому можливість виникнення помилки мінімальна. А технічну підтримку забезпечує команда професіоналів. Приймати учать в аукціоні можна будь-де, головне – доступ до інтернету.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x