Чт. Мар 28th, 2024

Москва намагається відвернути увагу всього світу від справжніх причин ескалації ситуації на Південному Сході України та виправдати диверсії своїх військових.

Про це йдеться у коментарі департаменту інформаційної політики МЗС України на поширений у вівторок «Комментарий МИД России в связи с резким обострением обстановки на Юго-Востоке Украины».

«Коментар МЗС РФ покликаний відвернути увагу як українців, так і міжнародного співтовариства від справжніх причин ескалації військово-політичної обстановки у згаданих регіонах. Позиція російського МЗС спрямована на приховування злочинної диверсійної діяльності військовослужбовців збройних сил РФ та російських спецслужб на території України, а також на відбілювання військово-політичного керівництва РФ, яке віддало накази про їх застосування на території України», — йдеться у коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Як нагадують у вітчизняному МЗС, підставою для директив і наказів стосовно безпосереднього використання підрозділів сил спецоперацій РФ на території України є Постанова Ради Федерації Російської Федерації № 48-СФ від 1 березня 2014 року про надання президентові РФ Володимиру Путіну права на використання Збройних сил РФ на території України, яка з початку військової інтервенції та окупації АР Крим й до цього часу зберігає чинність. Цей акт разом з наказом верховного головнокомандувача ЗС РФ, президента РФ знімає з російських військовослужбовців відповідальність за будь-які злочинні дії на території України, пов’язані з організацією і проведенням саботажу, терористичної та диверсійної діяльності, підкреслюють в українському міністерстві.

«Допоки згадана постанова Ради Федерації Федеральних Зборів РФ зберігатиме чинність, в російських військовослужбовців, диверсантів та їх поплічників будуть розв’язані руки для організації масових збройних заворушень, проведення терористичних актів та актів саботажу, захоплення адміністративних приміщень, а також скоєння вбивств та інших злочинів на території України», — наголошує МЗС України.

При цьому у відомстві наголошують: закликам МЗС РФ щодо деескалації обстановки у південно-східних регіонах України має передувати скасування всіх актів, включаючи зазначену постанову Федеральних Зборів РФ, які легалізують військову активність збройних сил РФ на території України, у тому числі на окупованій території АРК.

от UKRNEWS24