Пт. Апр 19th, 2024

Данило Яневський розірвав свої відносини з Hromadske.tv. Він категорично заявив, що в подальшому не хоче, щоб йогоім’япов’язували з Громадським телебаченням, ані з ким-небудь з числа членів його програмної ради.

Таку заяву Данило Яневський зробив після того, як Громадське телебачення «підставило» його, запросивши до ефіру мляво-млосну дослідницю московського бюро HumanRightsWatch Тетяну Локшину. Пані Локшина наполегливо намагалася розпочати розмову з того, що в Україні відбувається «внутрєннійвооружьонний конфлікт». Данило Яневський спершу спробував перевести розмову в протилежне русло, але не змігши перебороти млосність співбесідниці і зрозумівши, що перед ним запрограмована рашизмом, не здатна мислити критично особа – відключив її від ефіру. При цьому, окрім явного роздратування, ніяких хамських проявів не спостерігалося. Ніхто нікого нікуди не посилав, не ображав і не намагався спаплюжити честь і гідність. Просто в ефірі зійшлося дві стихії. І ще не відомо чим би розмова завершилася, якби Яневський не припинив цього фарсу.

Редактори Громадського телебачення допустили дві помилки:

1. Знаючи категоричність у політичних вподобаннях Данила Яневського, його емоційність до всього, що відбувається в Україні, яка, зрештою, і приваблює глядачів до перегляду каналу, не можна було доручати саме йому проводити бесіду з представником явно антиукраїнської організації. Очевидно, що у редакторів відсутня далекоглядність, або ж це було свідома провокація. Звичайно, можна говорити, що журналістика має бути нейтральною, висвітлювати різні сторони суспільного життя і давати вибір глядачам і читачам. Не знаю як з нейтральністю, але вибір є: можна дивитися hromadske.tv з Данилом Яневським, а можна «Росію» з Дмитром Кисельовим. В кінцевому підсумку Громадське телебачення стало ближчим на один крок до телебачення Росії, зробивши другу непоправну помилку.

2. «Команда Громадського просить вибачення за непрофесійну поведінку нашого ведучого в ефірі з дослідником московського бюро HumanRightsWatch Тетяною Локшиною. Громадське повинно дотримуватися задекларованих нами стандартів, надаючи можливість висловити власну позицію людям, яких ми запрошуємо в ефір. Кожна зроблена нами помилка дозволяє нам ретельніше оцінювати власну роботу та наближатися до стандартів якості. За це порушення, рішенням Редакційної Ради, Данила Яневського відсторонено від роботи у прямому ефірі на три місяці. Ми вдячні усім, кому небайдужа якість роботи Громадського. Лише з вашою підтримкою та вашими відгуками (схвальними чи критичними) ми зможемо досягти мети. Команда Громадського».

Команда Громадського не ліберальність проявила, а втратила свою особливість, надію на відвертість і підозру на присутність цензури. Зрештою, якщо поведінка Яневського не вміщалася в рамки телебачення, це можна було обговорити на загальних зборах, зробити зауваження в робочому порядку, а не позбавляти свободи слова через позбавлення свободи слова.

Громадське телебачення не просто звільнило Данила, але і вибачилося перед пані Локшиною з HRW. Якщо слідувати журналістській етиці, то звільнення треба було починати не з Яневського, така вибірковість робить ситуацію ще гіршою.

В будь-якому випадку корисні висновки з цієї ситуації зроблять обидві сторони.

Данило Яневський трошки охолодить свій запал, перестане бачити у студії лише свою персону і зважатиме на інших. Варто зрозуміти, що стриманість і холодний розум для журналіста може послугувати більш небезпечною зброєю, аніж емоційність.

Громадське телебачення має визначитися на якому етапі воно знаходиться – здобування рейтингу чи становлення, як солідного каналу. В залежності від цього необхідно будувати свою політику, в тому числі і кадрову. Поки що спостерігається присутність емоційності в усій команді і втримання популярності на трьох китах (журналістах). Перепрошую, вже на двох. Це тонка лозина в менеджменті Громадського. А ще декілька таких «коників» і Громадське, як телебачення перестане існувати – його просто не будуть дивитися.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x